Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2020 14:24 - Aрмия от зомбита
Автор: otkroveni Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.09.2020 18:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Вероятно си спомняте от книги и учебници, че някога способността да яздите кон е била жизненоважна, защото не е съществувал друг транспорт. А сега, кой може? Конната езда се превърна в елитен скъп спорт, нищо повече.  

Техническият прогрес прави някои функции ненужни. Ако нещо се случи с електричеството или енергията и по-голямата част от нас ще трябва да се придвижва само с велосипеди, скутери или крака. Скоростта на придвижване ще спадне драстично. И в този случай наличието и способността да яздиш кон биха изиграли решаваща роля - в края на краищата дори най-тренираният колоездач все пак ще се умори по-рано от един кон, а скутерите и краката при всички случаи няма да осигурят необходимата скорост.  

Доставката е от същата опера. Онлайн пазаруването и онлайн възможностите стимулират загубата на много умения в нас. По-специално, постепенно се научаваме как да избираме въз основа на обоняние, докосване, вкус и личен опит. Виждаме картинка и мислим, че вече сме научили или разбрали всичко за стоката, особено ако сме видяли или чули подобна реклама и сме й повярвали, виждаме снимка на стоката и веднага решаваме, че абсолютно ни е необходима. Ако помислим поне 5 минути или за предпочитане няколко дни  е напълно възможно да не похарчим пари за нещо, което няма да се окаже това, което сме очаквали, и никога няма да го използваме. Тогава ще спестим от покупката на ненужности.    В края на краищата простотата и скоростта са толкова примамливи - кликваме с мишка и стоките са в кошницата, още няколко движения и поръчката е завършена, предплащането е направено, куриерът ще донесе всичко, нула усилия, без да се вдигаме от стола. И желанието е изпълнено. Приказка, нали така?  

С тази приказка те ни купуват всички. Колко производители на различни стоки по света. И колко производители на фалшификати, и колко измамници. Можете ли да си представите каква огромна армия е това?   За тях е изгодно да подобряват онлайн услугите, за да ни взимат парите . И  вие си мислите, че те се грижат за нас, искат да направят живота ни по-удобен и комфортен!Добре, по принцип да, но не защото обичат хората и се грижат за тяхното благополучие, а защото за тях това е просто средство за изсмукване парите ни ... Те се го правят не за нас в крайна сметка, а изключително за себе си.

  Това е здрав капиталистичен егоизъм. И нямаше да има нищо лошо в него, ако не вредеше на онези, на които се предполага, че ще помага. Целият технически прогрес на човечеството съществува само защото желанието за пестене на усилия е присъщо на човек по природа. Стремим се да направим всичко по-бързо, по-лесно, по-лесно.

   И какво означава това? Губим уменията за самостоятелно движение, почерк, внимателно четене, запаметяване, вземане на информирани решения - губим много. За какво са ни? Има интернет, има техника - те ще направят всичко за нас, ще намерят всичко, ще подканят и напомнят.   Да, освобождава се много време и енергия. Но до къде стигаме? За да се превърнем в глупави послушни идиоти с комплекс от научена безпомощност и много свободно време и неизразходвана енергия. Ще се превърнем в армия от зомбита, която ще бъде много лесна за управление. И всяко правителство всъщност се нуждае от това.

  Мрежата е мрежата за улов на лековерни. Фалшиви новини, фалшиви лични страници, безкрайни ботове, представящи се за хора, и подобни неща. Интернет по същество е една голяма измама.   „Бърза доставка“ означава „Не ни трябва да можете да направите свой собствен избор, ние не се нуждаем от вашата информираност, трябват ни само вашите пари и способността да ви управляваме“.   Няма значение дали доставката е бърза или не, защото доставката сама по себе си не е приемлива. Тя формира навик на пристрастяване. Не „Ще купя това, което искам, и ще го взема вкъщи, когато ми е удобно“, а „Ще поръчам това, което не съм видял или държал в ръцете си, разчитайки единствено на вашата благоприличие и честност и търпеливо ще чакам, когато ви е удобно да ми го доставите "...

  Ако моето ъгълче в света остане вменяемо, няма да позволя на безумието да победи. Това е моята лична борба. Ние се борим да запазим своята независимост на мисълта и да попречим да ни манипулират с невярна информация. Борбата не винаги трябва да бъде колективна, открита и демонстративна. Личната борба на всеки от нас е тиха, незабележима, всекидневна. В съвкупност това може да даде много по-значителен ефект. Като цяло трябва да започнем от себе си, а не с реорганизация на света......







 



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: otkroveni
Категория: Новини
Прочетен: 33649
Постинги: 13
Коментари: 19
Гласове: 104
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930